15 Şubat 2011 Salı

Hurma zeytin nedir?

Doğanın mucizevi bir armağanı olan ''Hurma zeytin'' coğrafi olarak İzmir körfezi çevresinde Erkence cinsi zeytinlerde oluşuyor. Karaburun hurması olarak anılır.

Makbul olanı Karaburun'un körfeze bakan yamaçlarında olmak üzere, Urla, Çeşme, Seferihisar, Foça ilçelerinde görülmektedir.

Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen Poyraz ve Keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir.


Ekim, kasım ve aralık aylarında meydana gelir.

Erkence ağacının içerisindeki genellikle genç sürgünler üzerinde ve dal aralarında oluşur. Yaşlı ağaçların genç sürgünlerinde/şıvgılarında ve mahsulü az olan ağaçlarda daha fazla meydana geldiği görülmüştür. 



"Bilindiği gibi zeytin koparıldğında yenmeyecek kadar acıdır; sebebi yanlış yazmıyorsam “oleuropein” maddesi. Karaburun’u bilenler hiç bitmeyen esintisini de bilir. Bu çok nemli olmayan esintiyi sürekli yüzünde hissedebilecek kadar şanslı olan zeytinlerin kabuğunda, “phoma oleae” mantarı oluşur ki bu da meyveyi fermente etmeye başlarBu mantar zeytinin acısını bu şekilde alır. Dalından toplayıp, tuzsuz, yoğun yağlı zeytini anında tüketebilirsiniz."

Hurma oluşumu için gerekli şart
1- erkence cins zeytin olacak
2- etlenmiş zeytine yağ yürümüş olacak
3- aşırı nemli olmayan körfez rüzgarını alacak
4- gece çiğde ıslanacak

Zeytin meyvesi, ortamın ve bakterinin etkisiyle acı suyunu salar. Dalında yeşil renkten kahverengi rengine dönerek tatlılaşır. Kabuğu acı suyunu kaybettiği için hafif buruşur.

Zeytin meyvesi ince kabuklu, bol yağlı meyve etinden ibarettir. Çekirdeği küçüktür.

Normal tüketimi dalından toplanıp yenmesidir. İsteğe göre yıkanıp hafif tuzlanarak yenilebilir.

Uzun süre dayanması ve gevşememsi için salamurası yapılabilir. Pet sişelerde hiçbir işleme tabi tutulmadan uzun süre (1 yıl) muhafaza edebiliyor.



Çiftçiye göre hurma işi şans işidir. Bu sene bu ağaçta olur seneye olmayabilir. Komşumun ağaçlarında hiç hurma olmaz, yanyana bahçelerimiz. Bende de her sene aynı miktarda olmuyor. Bu sene biraz çok oldu geçen seneye göre.

Derleme: 
http://www.agaclar.net/forum
Fotoğraf: http://sarkac64.blogspot.com/2010/11/hurma-zeytin.html

6 yorum:

  1. Bayılırım hurma zeytine..Okuyunca ağzım sulandı resmen:))

    YanıtlaSil
  2. Keşke olsa da getirsem sana. Bizde ilk sene oldu Hurma zeytin, sonraki yıllar hiç olmadı, iklim şartları elvermedi... :)

    YanıtlaSil
  3. merhaba ;
    karaburun hurması diye taranınca google 32000
    site buluyor.elbette hepsine bakmak mümkün değil ama bakabildiklerimin tamamında, bu mucizeyi belli klima şartlarında phoma olea mantarının yaptığı yazıyor.
    bu, koca bir yanılgı.
    adı geçen mantar bir çürütücü asalaktır.
    bu bilginin kim tarafından hangi araştırmada bulunduğunu ve nerede yayınlandığını merak ediyorum.
    benim düşüncem, bir araştırma yapılmış ve hatta o araştırmada bu mantara rastlanmış olsa bile,karaburun hurmasıyla bu mantarın hiç bir ilgisinin olmadığıdır.

    saygılar.
    m.mihri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler... Ben de sizin gibi detay bilemiyorum. Bize söylenen bilgi bu kadar maalesef. Yine de, hurma oluşumu zeytinin cinsi ile de alakalı. Aynı bahçede, Memecik türü zeytinler hurma yapmazken Erkenceler yapıyor. Üstelik Memecik aynı dönemde çürüme yapıyor, bu da sizin dediğiniz ile örtüşüyor. Uygun sıcaklık ve nem koşulları olmaksızın hurma zeytin olmuyor. Bu da mantar olma ihtimalini benim gözümde arttırıyor. Daha detaylı bilgi bulabilirseniz burada paylaşırsanız sevinirim.

      Sil
  4. Onu bunu bilmem arkadaş! Çocukluğumda zeytin toplarken aralarından denk gelenleri atar ağzıma bir güzel yerdim. İlerleyen saatlerde boğazımdaki o yağ yanığını özledim şimdi. Olsa da yesek.

    YanıtlaSil
  5. Ne yazık ki Muharrem, kaç yıldır hurma yapmıyor ağaçlar... Ilık ve nemli olması lazım. Bu sene ilk yağmurlar kasımda yağdı, daha ne diyeyim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...