Ülkemizde genel kanı zeytinyağından kızartma yapılmayacağı yönündedir. Oysa kızartma için en ideal yağ zeytinyağıdır, çünkü zeytinyağı ısıya dayanıklıdır. Diğer yağlara göre daha yüksek ısıya dayanabilir ve toksin oluşturmaz. Zeytinyağını diğer yağlar gibi kolayca yakmak mümkün değildir, çünkü ayçiçeği yağı 170o C’de yanarken zeytinyağı 210 o C ve daha üst derecelerde yanmaya başlar. Sızma zeytinyağlarında 210 o C altında duman çıktığı görülebilir. Bu zeytinyağının yandığı anlamına gelmez ve herhangi bir zararı yoktur.
Kızartma yağı olarak kullanılan zeytinyağı tekrar kullanılacaksa filtreden geçirilip öyle kullanılmalıdır. Ayrıca uygun sıcaklıkta kullanılmış olsa bile beş defadan fazla kullanılmamalıdır. Bu uyarılar sadece zeytinyağı için değil diğer tüm yağlar için de geçerlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder