1- Erken Hasat Natürel zeytinyağı
Zeytin hasadının erken dönemlerinde toplanmış zeytinlerden elde edilir. Toplanan zeytinler ağırlıkla yeşildir. Dolayısı ile kusursuz bir işleme sonrası zeytinyağı da ağırlıkla yeşil zeytin gibi kokacaktır. Bana göre zeytinyağının gerçek tadına ulaşabileceğiniz en güzel yağ tipidir. Bir kere bu yağa alıştınız mı, başka bir yağ tüketmeniz neredeyse olanaksızdır. Özellikle salatalarda kendisi gösterir. Yöresine göre özellik taşıyan tadı, salataya ayrı bir güzellik katar. Fiyatı diğer zeytinyağlarına göre biraz daha fazladır, çünkü yeşil zeytinin barındırdığı yağ oranı, siyah zeytine göre daha az olacaktır.
2- Normal hasat (orta hasat) natürel zeytinyağı
Piyasadaki zeytinyağlarının çok büyük bölümü orta hasat ya da normal hasat adı verilen dönemde toplanmış zeytinlerden elde edilir.
3- Geç hasat natürel zeytinyağı
Hasat döneminin bitimine doğru hatta sezon bittikten sonra kalanlardan toplanan zeytinlerden elde edilir. Büyük olasılıkla yüksek asitlidir ve çoğunlukla rafinajlık olacaktır. Ancak bazı yöreler bu çeşide alışmıştır ve özellikle aranır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder