31 Mart 2011 Perşembe

Zeytinyağı yemeklerde nasıl kullanılmalı?


Zeytinyağı ile yemek yapmak biraz da yemek pişirirken şarap kullanmaya benzer. Damak tadınıza uymayan bir şarabı da zeytinyağını da asla yemeklerinizde kullanmayın. Kalitesiz olan damağınızda kötü bir tat bırakacaktır. Tadım denemeleri yaptıkça farkı fark edersiniz.

Zeytinyağı ile yemek yaparken, natürel sızma özel yağları salatalar, soslar ve çiğ tüketim için saklayın. Ayrıca kızarmış ekmeklerin ya da üstü açık sandviçlerin üzerinde de kullanabilirsiniz. Bu zeytinyağını fırın patateste tereyağı yerine kullanabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağı haşlanmış ya da çiğ sebzelerle de harika olacaktır. Servis etmeden önce balık ya da etlerin üzerine de bir fırça yardımı ile sürebilirsiniz.
Sote yaparken ya da kızartmalarda sıradan bir zeytinyağı kullanabilir ya da natürel sızma ile bu yağı karıştırabilirsiniz.

Yeşil zeytinden sıkılmış (erken hasat) bir zeytinyağı çiğ sebzelerle ya da içinde baharatlarla ekmek banarak tüketilebilirken, olgun zeytinden sıkılmış bir zeytinyağı yumuşak tadı ile salatalarınıza daha uygun olabilir.
Yemeklerinizi çok az miktarda zeytinyağı ile pişirip servisten önce üzerine natürel sızma yağ gezdirirseniz yağın lezzeti yemeğinizi taçlandıracaktır.

Aşağıdaki tablodan yararlanarak herhangi bir tarifteki margarin/ tereyağı miktarını zeytinyağına çevirebilirsiniz. Tabloyu bir Amerikan sitesinden (http://whatscookingamerica.net/OliveOil.htm) aldığım için cup ölçüsü var, ancak bu ölçüyü gram ya da bardak ölçüsüne çevirmek çok anlamlı olmayacaktı. Bunu artık yemek pişirme konusunda uzman arkadaşlardan bekliyorum.

Tereyağı/ Margarin
Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı
3/4 tatlı kaşığı
2 tatlı kaşığı
1-1/2 tatlı kaşığı
1 yemek kaşığı
2-1/4 tatlı kaşığı
2 yemek kaşığı
1-1/2 yemek kaşığı
1/4 cup
3 yemek kaşığı
1/3 cup
1/4 cup
1/2 cup
1/4 cup + 2 yemek kaşığı
2/3 cup
1/2 cup
3/4 cup
1/2 cup + 1 yemek kaşığı
1 cup
3/4 cup

Derleyen: Bahar ÇELİK TAPKAÇ

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...