Tam olarak olgunluğa ulaşmadan, renkleri yeşilden saman sarısına dönmekteyten toplanmış zeytinler ayıklanır, kabuğu zarar görmüş, bozuk ve hasarlı olanlar ayrılır. Kalan zeytinler iyice yıkanır. Taneler bıçakla 2 veya 3 yerinden fazla derin olmayacak şekilde çizilir. Çizilen zeytinler % 2-3 tuz oranı ile hazırlanmış salamura suyuna konulur. (% 2-3 tuzluluk oranı için, 1 litre suya silme 2 yemek kaşığı kristal kaya tuzu yeterlidir.) Zeytinlerin konulduğu kavanozun cam olması tercih edilmelidir. Salamura suyu zeytinlerin boyunu aşmalı, fakat zeytinler suyun içerisinde fazla serbest kalmamalıdır. Kavanozun kapağı ile salamura suyu arasında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir.
Salamura suyu zeytinlerin acılığı giderilene kadar haftada 1-2 kez değiştirilir. Acılık giderildikten sonra yaklaşık % 7-8 tuzluluk oranına sahip salamura suyu hazırlanır. (% 7-8 tuzluluk oranı için 1 litre suya silme 5 yemek kaşığı tuz yeterlidir.) Yeni salamura suyunda yaklaşık bir ay kadar bekletilen zeytinler tüketilmeye hazırdır.
Zeytinlerin daha uzun süre dayanması için hazır olmasına yakın çok az miktarda limon tuzu katılabilir. Ayrıca zeytinlere aroma katmak için tüketilmeye hazır olduktan sonra az miktarda limon dilimleri, zeytinyağı ve sarımsak eklenebilir. Sonradan eklenen bu malzemelerin aromasının zeytinlere işlemesi de yaklaşık 10 gün alacaktır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Zeytinler son salamura suyunda beklemekteyken arada kontrol edilerek salamura suyunun yüzeyinde biriken küflerin temizlenmesi gerekir.
- Kavanozun üst kısmında boşluk kalırsa hava almaması için zeytinyağıyla tamamlayabilirsiniz.
- Zeytinimizin suyunu ne kadar sık değiştirirsek o kadar çabuk tatlanır, ancak dayanma süresi de o kadar azalacaktır.
Kaynaklar: http://www.dogalyasamrehberi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder