13 Kasım 2011 Pazar

Bahar'ın Bahçesi'nden: Ne olacak bu kerevizler?

Bu sene bahçeye ilk defa kereviz ektik. Çok da değil, 5-6 kök, ama sulandıkça nefis yaprakları da mis gibi gösterdi kendini. Kerevizler köklerini büyütürler mi bilemiyorum bizim taşlı bahçeden, ama yapraklarından epey bir faydalandık, faydalanmaya da devam ediyoruz.


İstanbul'da kereviz sadece kök olarak satılır, bu nedenle İzmir'e taşınana kadar kereviz yaprağının yendiğini bile bilmezdim desem, abartmış olmam. Annem maydanoz gibi 2-3 yaprak doğrardı terbiyeli kerevizin içine, o kadar.


Eeee, her hafta bu kadar kereviz yaprağı ile neler yaptık diye sorarsanız:
*) Kuru soğan ile ince kıyılmış kereviz sap ve yapraklarını kavurarak altını kapatıyorum. Sonra üzerine yumurta kırıp karıştırıyorum. Yemeğin kendi sıcağı ile yumurta pişiyor. Biraz pul biber de çok yakışır tabii.

*) Patates ile terbiyeli kereviz yemeği pişiriyorum. İçinde kök kereviz olmadığı belli olmuyor bile.
*) Soğan ve 2-3 sap kereviz yaprağını biraz kavurduktan sonra 1 bardak süt, 3 bardak su ile pişiriyorum. Blender'dan geçirip çorba olarak servis yapıyorum.
*) Taze kereviz yaprakları salataya doğruyorum.
*) 1-2 sap ve yaprağı et suyu çıkartırken içine ilave ediyorum. hem etin kokusunu bastırıyor, hem de ayrı bir lezzet katıyor.

Bunun dışında neler yapabilirim diye düşündüğümde bir de şunlar geliyor aklıma:

*) Kereviz saplarını turşu kurarken kullanabilirim. Mesela patlıcan turşularında görüyorum, kereviz sapı ile sarılmış olduklarını.
*) Kavurması oluyorsa kesin haşlaması da oluyordur. Buharda ya da tuzlu suda haşlayıp, sarımsak, zeytinyağı ve limonla servis edebilirim.
*) Yaprakları kurutup tuz-ot benzeri bir karışıma katabilirim. Buna benzer bir tarifi Figen de vermiş blogunda.
*) Bir de kesin sarımsaklı yoğurt ile bir formül bulunabilir, daha bilmiyorum, deneyeceğim.

Bir de Kereviz neden faydalı onu araştırdım bu arada:

Maydanozgiller familyasından, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan kokulu, iki yıllık bir bitkidir. Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. 

Amerika da yapılan deneylerde, kerevizin içindeki kimyasal maddelerin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, canlılarda tümör oluşumunu önlediği ve tümör oluşum riskini % 38 ile % 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.


- İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır
- Sinir yorgunluğunu engeller
- Kanı temizler
- Akneleri geçirici ve cildi temiz
leyici özelliği vardır
- Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar
- Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar
- Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır
- Unutkanlığa iyi gelir
- İdrarı söker
- Kan ve süt yapar
- Karaciğeri temizler
- Yüksek tansiyona iyi gelir
- Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır
- Uykusuzluğu giderir
- Baş ağrılarını geçirir
- Mideyi güçlendirir

4 yorum:

  1. Kareviz yapraklarını kullanarak otlu börekte yapabilirsiniz. Ispanak, pancar sapı ve yaprakları, kereviz yaprakları vs. ne bulursam böreğe koyuyorum. Çok güzel oluyor.

    Özlem

    YanıtlaSil
  2. Ben de limon suyu ıle yesıl yerlerını rondodan gecırıyorum sonra sıkıp sıkıp tabaga alıyorum, knorr un salata sosları varya onu bıraz yogurt ve mayonez ıle karıstıpıp birazda cevızle tatlandırıyorum hepsı yıyor bızım evde hemde bayılarak bazen alaranın okul sandevıcının ıcınede suruyorum ustunede kasar peynız super oluyor. Sevgiler,

    Hanife

    YanıtlaSil
  3. Ben kereviz aşığıyım. kök yani beyaz kısımlarını elma yer gibi yerim. Annem de benden kurtulmak için yemeklik işhtiyacından bir adet fazla lıri soyar verir elime:) saplarını taze ise yemeğe ekleriz gendle beyaz pişiririz beyaz etle güzel olur. severim kerevizi çok.

    Maşallah sizin kerevizlerin yaprakları çok canlı taptaze duruyor, nefisss afiyet olsun, sağlıklı günler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...