Nar Meyvesi
Nar, lezzetli bir meyve olmasının yanında besin değerleri
açısından da oldukça yararlıdır. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini
açısından çok zengin bir meyve olan nar; B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve
fosfor minerallerini de barındırır. Yaz mevsiminde serin meyve suyu veya
ferahlatıcı bir kokteyl olarak tüketilen nar, sağlık bakımından da özellikle
kış mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir.
Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı
güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunmaktadır.
Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve
dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde
tutmaktır.
Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir.
Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir.
Latince adı ´Punica Granatum´ olan nar, özellikle içerdiği
antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirir. Örneğin narda
10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde
bulunmaktadır.
Nar ağacının kök, gövde ve kabukları ise nişasta, mannit, reçine,
tanen ve birtakım asitlerle alkaloitler içerir.
Damar
tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi
engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapmaktadır.
Narın
bilinen faydaları:
- Harareti keser.
- Diş etlerini kuvvetlendirir.
- Çarpıntıyı giderir.
- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
- Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
- Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
- Cilt sağlığı için de faydalıdır.
- Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
- Enerji verir, yorgunluğu giderir
- İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
- Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
- Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
- İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
- Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır.
- Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkilidir.
- Karaciğer zafiyetine faydası vardır.
- Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
- Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır.
- Nar suyu basur hastalığının tedavisinde faydalı olmaktadır.
Narın Kabuğu
Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden
üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor.
Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.
Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü
özelliğe sahip bulunuyor. Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop
öldürücü özelliği sahip.
Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de
gösteriyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve
anti-tümör etkileri de biliniyor´.
Önemli not: Nar suyu tansiyon düşürdüğü için düşük tansiyonlu kişilerin
tüketmesi sakıncalıdır.
Kaynaklar: http://mucizeiksirler.blogspot.com
Derleyen:
Bahar Çelik Tapkaç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder