BBC'nin yemek - gezi programlarını severek izleriz genellikle. Bunlardan biri de Hairy Bikers. Bir yandan motosiklet üzerinde gezip bir yandan da yemek yapan iki sakallı amca. İşte geçen akşam onların programında gördük bu ekmek tarifini ve resmen baştan çıktık.
Ben ekmek yapmayı, özellikle de hamuru yoğurma ve mayalandırma kısmını çok severim. Yine de uzun süredir kendimi ekmek makinalarının kollarından alamıyordum, vesile oldu, iyi oldu.
Arzu edenler ekmeğin orijinal tarifini yukarıdaki linkten bulabilirler. Ben kendi uyarladığım tarifi anlatacağım.
Malzemeler:
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı toz (instant) maya
250 ml dark bira
260 g beyaz un
160 g tam buğday unu
200 g rendelenmiş çedar peyniri (ben onun yerine eski kaşar kullandım, daha aromalı olsun diye)
75 g rendelenmiş parmesan peyniri
50 g süt tozu (evde yoktu, onun yerine 50 ml st koydum, ancak bu nedenle biraz un daha ilave etemek zorunda kaldım)
1 çay kaşığı tuz (bana biraz az geldi)
1 çay kaşığı hardal tozu (evde olmadığı için direkt hardal kullandım)
1 yumurta
1 çay kaşığı rezene tohumu (evde yok diye üzülürken baharat dolabında bahçede yürürken topladığım arapsaçı tohumlarını buldum. Bir nevi yabani rezene. Bu tarifte de Bahar'ın Bahçesi'nden bir parça olmuş oldu böylece)
üstü için 1 yumurta akı
Yapılışı:
- Şeker ve mayayı bir bardak içindeki biraya ekleyin, biraz karıştırın ve 5-6 dakika beklemeye bırakın.
- Unları, rendelenmiş peynirleri, tuzu, anasonu (toz olarak kullanıyorsanız hardal tozu ve süt tozunu da) karıştırın. Yumurta, hardal, sütü ilave edip iyice karıştırın, sonra biralı karışımı ilave edip yoğurma işlemine geçin. Ele yapışmayan bir hamur olana iyice yoğurun. Gerekirse az miktarda un ekleyin.
- Temiz ve unlanmış bir zeminde 20-25 dakika beklemeye bırakın. Bu işlemin sonunda elastiki, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bekleme sonunda hazurum üstü çok kuruduysa çok az ılık su ile nemlendirin.
- Bu sürenin sonunda hamuru pişireceğiniz tepsiye yerleştirin. Bıçakla üstüne çizikler atın, ıslak ince bir bez ile üzerini örtüp ılık, kuru, cereyansız bir yerde 2 saat bekletin. Mayalanma tam olduğunda hamur yaklaşık 2 katına çıkacaktır. Daha yoğun bir ekmek için daha kısa süre bekletmelisiniz.
- Bu arada fırını 200oC'ye ısıtın. Kabarmış hamurunuzun üzerine yumurta akını sürün ve fırına yerleştirin.
- Kabuğun çıtır olması için fırına bir kase içinde buz ilave edebilirsiniz.
- Kabuk altın sarısı rengini aldığında (yaklaşık 20-25 dakika) fırından alın. Biraz soğuduktan sonra tepsiden çıkartın.
Afiyet olsun... Bize oldu :)
Fotoğraflar bizim ekmeğe ait. Kusura bakmayın, tatma hevesim ön plana geçti, önce yedik, sonra fotoğraf çektik...
Ben ekmek yapmayı, özellikle de hamuru yoğurma ve mayalandırma kısmını çok severim. Yine de uzun süredir kendimi ekmek makinalarının kollarından alamıyordum, vesile oldu, iyi oldu.
Arzu edenler ekmeğin orijinal tarifini yukarıdaki linkten bulabilirler. Ben kendi uyarladığım tarifi anlatacağım.
Malzemeler:
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı toz (instant) maya
250 ml dark bira
260 g beyaz un
160 g tam buğday unu
200 g rendelenmiş çedar peyniri (ben onun yerine eski kaşar kullandım, daha aromalı olsun diye)
75 g rendelenmiş parmesan peyniri
50 g süt tozu (evde yoktu, onun yerine 50 ml st koydum, ancak bu nedenle biraz un daha ilave etemek zorunda kaldım)
1 çay kaşığı tuz (bana biraz az geldi)
1 çay kaşığı hardal tozu (evde olmadığı için direkt hardal kullandım)
1 yumurta
1 çay kaşığı rezene tohumu (evde yok diye üzülürken baharat dolabında bahçede yürürken topladığım arapsaçı tohumlarını buldum. Bir nevi yabani rezene. Bu tarifte de Bahar'ın Bahçesi'nden bir parça olmuş oldu böylece)
üstü için 1 yumurta akı
Yapılışı:
- Şeker ve mayayı bir bardak içindeki biraya ekleyin, biraz karıştırın ve 5-6 dakika beklemeye bırakın.
- Unları, rendelenmiş peynirleri, tuzu, anasonu (toz olarak kullanıyorsanız hardal tozu ve süt tozunu da) karıştırın. Yumurta, hardal, sütü ilave edip iyice karıştırın, sonra biralı karışımı ilave edip yoğurma işlemine geçin. Ele yapışmayan bir hamur olana iyice yoğurun. Gerekirse az miktarda un ekleyin.
- Temiz ve unlanmış bir zeminde 20-25 dakika beklemeye bırakın. Bu işlemin sonunda elastiki, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bekleme sonunda hazurum üstü çok kuruduysa çok az ılık su ile nemlendirin.
- Bu sürenin sonunda hamuru pişireceğiniz tepsiye yerleştirin. Bıçakla üstüne çizikler atın, ıslak ince bir bez ile üzerini örtüp ılık, kuru, cereyansız bir yerde 2 saat bekletin. Mayalanma tam olduğunda hamur yaklaşık 2 katına çıkacaktır. Daha yoğun bir ekmek için daha kısa süre bekletmelisiniz.
- Bu arada fırını 200oC'ye ısıtın. Kabarmış hamurunuzun üzerine yumurta akını sürün ve fırına yerleştirin.
- Kabuğun çıtır olması için fırına bir kase içinde buz ilave edebilirsiniz.
- Kabuk altın sarısı rengini aldığında (yaklaşık 20-25 dakika) fırından alın. Biraz soğuduktan sonra tepsiden çıkartın.
Afiyet olsun... Bize oldu :)
Fotoğraflar bizim ekmeğe ait. Kusura bakmayın, tatma hevesim ön plana geçti, önce yedik, sonra fotoğraf çektik...
Canım ellerine saglık, cok guzel olmus. Bize de bir gun yaparsın değil mi?:)
YanıtlaSilsevgiler,
yapmaz mıyım ilk fırsatta şekerim.
YanıtlaSilGerçekten İlginç bir ekmek olmuş, elinize sağlık. Sevgiler. https://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSil