29 Mart 2012 Perşembe

Bal kabağı hikayesi

İki senedir bahçeye bal kabağı ekiyoruz... Diğer sebzeler gibi normalde bir pişirimlik aldığımız bal kabağı da bol miktarda ürün verince, alternatif tatlar araştırmalarıma konu oldu.

Kabak tatlısını çok sevsem de, kilolarca kabak tatlısı tüketmek için hevesim yok.

İlk denemem, köydekilerin tarifi ile salçalı yemeğini yapmak oldu. Pek tutmadım ama... Domatesin ekşisi ile kabağa has tatlılığı birbirine yakıştırmadım.

Aklıma gelen seçenekler ve denemelerim için de en başarılı bulduklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Tabii ki ilk tarif bal kabağı çorbası.

Malzemeler:
1 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet iri havuç
2 dilim bal kabağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı süt
et suyu ve su
tuz
çeşitli ot ve baharatlar
Divolio zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanı ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Havuçları ekleyip kavurmaya devam edin. Küçük küçük doğradığınız kabakları ekleyin. Biber salçasını karıştırın. Daha sonra süt ve suyu ilave edin. Baharat olarak ben reyhan ve rezene tohumunu kullandım, çok yakıştı. (Başka bir defa da çok az tarçın eklemiştim, o da hoş oldu, ama daha tatlımsı kaldı tat) Son olarak tuzu da ekleyip düdüklüde 20 dakika pişirin. Piştikten sonra el blendırından geçirin.

Çok sağlıklı ve lezzetli bir çorba oluyor. Tavsiye ederim.

Çok başarılı ve ev halkının tümü tarafından sevilen bir tarif ise Sibel'den geldi.

Bal kabaklarını patates kızartmasından biraz iri doğrayıp tuzlu una bulayarak kızartıyorsunuz. Sibel'in tarifinde sarımsaklı yoğurt ile servis yapılıyor, ama biz ona gerek kalmadan yuttuk resmen... Kızartma ilk tercihimiz olmasa da arada yenmesi gereken bir yemek bu.

Kalan kabakları ise reçel yaptık. Bir kısmını ayva ile karıştırarak, bir kısmını ise direk marmelat olarak... Reçel seviyorsanız tavsiye ederim.

Böylece bu seneki kabak maceramızı da kapatmış olduk... Seneye Allah kerim...

22 Mart 2012 Perşembe

Focaccia

Focaccia bir çeşit İtalyan pidesi, benim onunla ilk tanışmam Floransa'da, Santa Croce meydanındaki pazarda olmuştu. Pazarcılardan aldığımız zeytin, turşu gibi atıştırmalıkların yanında birer dilim de Focaccia yemiştik.

O zamandan beri aklıma geldikçe derin bir "aaaahhhh" çekmeden duramam...

Bugün nihayet o fırsatı bulduk ve eşimin İtalya'da yemek kursunda öğrendiği tarifi evde pişirebildik.

İşte o tarif:

Malzemeler:


- 5 g instant ya da 20 g yaş maya
- 550 ml su (oda sıcaklığında)
- 300 g yüksek glutenli un (maalesef marketlerde böyle bir un bulunmadığı için tamamında beyaz un kullandık biz)
- 700 g beyaz un
- 25 g şeker
- 60 - 80 g zeytinyağı
- 20 g tuz

Yapılışı:


Tuz hariç tüm malzemeleri elde 20 dakika kadar yoğurun. Tuzu da ekleyerek 2 dakika daha yoğurun. Derin bir kaba koyarak üstünü strech film ile kapatın ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur 2 katına çıktığında (yaklaşık 2 saat sonra) fırın tepsisine parmaklarınızla yayın ve 30 dakika daha bekletin.

Fırına vermeden önce üzerinde parmaklarınızla oyuklar oluşturun (bizim ramazan pidelerinde olduğu gibi). Taze adaçayı, biberiye yaprakları ve deniz tuzu ile süsleyin, biraz da zeytinyağı gezdirin. 200o C fırında 18 dakika pişirin.

Focaccia için hazırladığınız hamuru aynı zamanda pizza hamuru olarak da kullanabilirsiniz. Bu durumda mayalanmış hamuru daha ince açarak üzerine domates sosu, zeytinyağı ve kekik karışımı sürün. Mozarella dilimleri ve istediğiniz malzemelerle süsleyin. 200o C fırında 15 dakika pişirerek servis yapın.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...